PRESSGURKA UTAN PRESS

28 Apr

Snabbinlagd gurka är gott till mycket av den svenska husmanskosten. Till exempel till stek, köttbullar och biffar för att nämna några. Jag brukar göra den traditionellt med bladpersilja när jag lagar svensk husman och när jag lagar västindiskt byter jag ut bladpersiljan mot koriander och vitpepparn mot chiliflingor.

Snabbinlagd gurka/Pressgurka:

Det heter ju pressgurka för att efter att man har skivat gurkan tunt lägger den i press, te.x. mellan två djupa tallrikar, för att vattna ur gurkan. Men det brukar jag aldrig göra så min gurka får leva utan press.

  • Blanda ut 2 msk florsocker med 3 dl vatten i en burk med lock. Alternativt koka vatten och strösocker så att sockret löser sig och låt svalna.
  • Tillsätt 3 msk ättiksprit och 1/2 krm vitpeppar samt 1 krm salt.
  • Tillsätt 2 1/2 msk hackad bladpersilja.
  • Ruska om ordentligt.
  • Skiva 1 gurka tunt, osthyveln är bra att skiva gurka med, och lägg den i en burk och slå över ättiksblandningen.
  • Låt gurkan stå till sig , helst i minst 30 minuter.

Inte så svårt, men imponerar på de flesta!

/Moma

2 svar to “PRESSGURKA UTAN PRESS”

Trackbacks/Pingbacks

  1. SWEDISH NATIONAL DISH « Momaskitchen's Blog - 28 april, 2010

    […] -Servera köttbullarna med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och pressgurka! […]

  2. GRÄDDSÅS « Momaskitchen's Blog - 28 april, 2010

    […] Ät såsen till köttbullar & potatis med lingonsylt och pressgurka. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: