MACARONS, MAKRONER

26 Apr

Små, runda, sockerstinna och färgglada makroner blickar mot mig vart jag än vänder mig. Makron må vara den nya trenden, men det är ett gammalt hantverk. Det är inget som jag har vågat mig på, det sägs att man aldrig lyckas första, andra eller ens tredje gången man gör makrons. Den traditionella makronen var från början en enkel mandelbeskvi, som bakades i Frankrike redan under 1800-talet. Det är den traditionella makronen som är förlagan, till de dubbla makronerna som är fyllda med smörkräm. Makroner bakas i allsköns färger och smaker, vad sägs om hallon, Pina Colada eller viol?

        

En av de som förstått storheten med den lilla kakan är Olivier Malingréau från France Macaron i Lyon. Han gör även savoury makrons, det vill säga matiga makrons smaksatta med bland annat  roquefortost, gåslever samt lax och spinatkräm som man kan ha till exemel som drinktilltugg. Snyggt och trendigt!

Olivier Malingréau, var en av alla utställare på Gastro Nord , han bjöd mig bland annat på en makron av violsmak som, helt otippat, gjorde mig knäsvag. Söt både till utseende och smak. Frasig utanpå, härligt seg inuti och med en len mitt. Smakenvar välbalanserad med  bra sötma och sälta och med en frisk syrlig smak av viol, -mmm!

– J‘espère te revoir, mon ami! Eller något i den stilen (bör kanske tilläggas att Moma blev avstängd från fransklektionerna …)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: