On Request, Momas pizza

25 Apr

hemgjord pizza

Jag är ingen storfan av pizza, tycker oftast att de görs med blaskiga tomatsåser och billig fet smaklös ost som flyter runt på pizza och vad de är för skinka de använder sig av vill jag inte tänka på, men jag skulle tippa på att den är av den pressade sorten.

Men jag gillar hemmagjord pizza, som görs på smakrik tomatsås med vitlök och örter och italiensk salami och färsk mozzarella. Jag vet en till som gillar mina pizzor och det här receptet läggs ut till honom, ni andra får givetvis också ta del av det. Calle, det är bara att sätta igång att sätta degen nu! 

Det här behöver du till Pizzadegen:

  • 1 jäst
  • 4 dl vatten, 37 grader
  • 1 liter vetemjöl
  • 4 msk olivolja
  • 1tsk salt

Så här gör du pizzadegen:

  • Rör ut jästen i lite i av det ljumna vattnet.
  • Tillsätt rästen av vattnet samt oljan då jästen är utblandad.
  • Blanda ner mjöl och salt.
  • Kör gärna degen i en degblandare i ca 5 minuter, eller med elvisp (använd degkrokarna)
  • Låt den jäsa övertäckt i minst 40 min. Jag brukar sätta min deg på morgonen innan jag går till jobbet (det tar ju bara 5 min) så jag bara behöver bara knåda och baka ut den när jag kommer hem.

Det här beöver du till Momas Pizzasås:

  • 1 burk krossade tomater av god kvalité (Mutti/Änglamark)
  • 1/2 burk vatten
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 1 msk socker
  • 2 klyftor vitlök
  • 1, 5 tsk oregano
  • 0, 5 tsk salvia
  • 0, 5 tsk salt
  • 2 krm chiliflingor

Så här gör du:

  • Lägg alla ingredienser i en kastrull och pressa i vitlöken.
  • Koka upp och låt sjuda på medelvärme.
  • Rör då och då.
  • Koka den så att den blir ganska tjock, den ska inte vara alltför rinnig.

Förslag till pålägg att ha på pizzan:

Mängden är lite beroende på hur tunt du kavlar ut degen, ju tunnare du kavlar desto mer pizza att lägga pålägg på.

Antingen går du stora pizzor, jag gör oftast lite mindre och lite tjockare än vanlig pizza, jag bakar ut min deg så att den är ca 5 mm tjock.

  • 3 paket färsk mozzarella
  • 2 hg italiensk salami, te.x. Spianata Calabra (stark) eller Sopressa (mild vitlökssalami).
  • Garnera den färdiga pizzan med färsk basilika.

Så här gör du pizzorna:

  • Knåda degen på mjölat bakbord.
  • Gör antingen stora pizzor eller dela upp den i ca 18 bitar, kavla ut varje bit till en rund pizza och lägg dem på bakplåtsklädd plåt.
  • Fördela tomatsås jämt på varje pizzabit.
  • Lägg på två skivor av den tunt skivade salamin på varje pizza och fördela osten på pizzorna.
  • Kör pizzorna ca 20 minuter i 225 grader.

/Moma

Ett svar to “On Request, Momas pizza”

  1. Lena 28 april, 2010 den 08:45 #

    Det ser förödande gott ut! Jag klarar inte heller köpepizza! Osten är inte bara smaklös utan stlnad när man kommer hem. Här där jag bor (vår när-åizzeria) har de en totalt oätlig skinka på sina pizzor. Huga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: