SPLIT PEA SOUP

21 Apr

Jag sitter här och lyssnar på radio Soca 91.9 från Trinidad & Tobago och drömmer mig bort till sol och värme… och god mat. Ninis Split Pea soppa… Yummy! Matig, full med gula ärtor, härligt saltig av den saltade grissvansen. Yup, du hörde rätt, grissvans. Här slösas inget. Vilket jag älskar!

Försök att handla kött i mindre butiker, vad har de? Köttfärs, korv, köttfärs, fläskkotletter och skrikande illrött kött. Men det är visst inte handlarnas fel, kunderna vet tydligen oftast inte hur kött ska se ut och vad de ska göra av det, således säljs tydligen inget kuligt. Så länge du inte går till större butiker, speceributiker eller om du inte flirtar med din handlare så att de tar in varor speciellt för dig.

Nåväl, någon saltad grissvans har jag inte sett röken av i Svenska butiker så jag har bytt ut den mot Änglamarks ekologisk bacon. Nu har jag även postat denna soppa under vegetariskt och vill du göra den vego utesluter du bara baconet!

Split Pea Soup

Det här behöver du till Momas Split Pea Soppa:

  • 4 dl split peas (delade och skalade gula ärtor)
  • 1 paket bacon
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 10 potatisar, i mindre kuber
  • 3 msk olja, att fräsa lök och potatis i
  • 1 urkärnad finhackad habanero peppar (chilifrukt)
  • 2 1/2 liter buljong (vego/hönsbuljong)
  • 1 lagerblad
  • Saften av 1 limefrukt
  • 3 msk finhackad koriander
  • Några vrid med svartpepparkvarnen och eventuellt lite extra salt

Så här gör du:

Antingen sköljer du och blötlägger dina split peas över natten eller minst 6 timmar för att minska koktiden (till ca 44 – 60 min). Eller så kokar du dem utan att blötlägga dem och de får koka ett par timmar extra. Koka dina split peas mjuka i en kastrull för sig, skumma av då och då. Skölj och ställ åt sidan i väntan på att få dyka ner i soppan.

  • Hacka lök och habanero och fräs det mjukt i en stor kastrull.
  • Fräs med den tärnade potatisen.
  • Slå över buljongen, tillsätt lagerbladet och låt potatisen koka mjukt.
  • Under tiden fräser du finhackad bacon och ställer åt sidan.
  • Tillsätt dina kokade, sköljda  split peas.
  • Kläm i saften av limefrukten och strö över den hackade koriandern, dra några varv på pepparkvarnen.
  • Salta lite extra om du önskar.
  • Ta din soppslev och mosa till lite av potatisen mot kanten och botten av kastrullen så blir soppan lite fylligare.
  • Strössla över det frästa baconet.

– Ät & njut!

/Moma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: