BLUEBERRY CHEESE CAKE

18 Apr

 

Den här kakan är syrlig och god och alldeles lagom söt. Det krämiga innehållet vilar på en frasig nöt- och degistivebotten som bryter av fint mot den lite sötare toppingen.

Det här behöver du till smuldegen:

  • 7 krossade digestivekex
  • 1 dl mald hasselnöt eller mandel
  • 75 gr smält smör

Så här gör du: 

  • Lägg smulorna i smörkastrullen och rör om väl.
  • Pressa ut dem mot botten och kanter i en 21 cm form. Ställ i kylen.

Fyllning 1:

  • 4 dl turkisk ekologisk yoghurt
  • 1 dl gräddfil
  • 2 ägg
  • ¾ dl socker
  • Zest, rivet skal från 1 liten citron samt 1 liten lime

Fyllning 2:

  • 2 ½ dl yoghurt
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk florsocker

Gör så här med fyllning 1:

  • Värm yoghurt och gräddfil till ca 50 grader,
  • Häll över och låt rinna av väl i duk, minst 2 ½ timme.

  •  Rör ihop resten av ingredienserna till fyllning 1 med ett ägg i taget.
  •  Häll fyllningen över smulbottnen och in i 175 gr ugn i ca 15 min.
  • Ta ut formen och höj graderna till 225 grader.
  • Rör ihop fyllning 2 och bred ut över kakan. Grädda sedan kakan ytterligare ca 5 min.
  • Låt kakan svalna och stelna.

Nu kan du äta kakan som den är, eller om du vill garnerar du med färsk frukt eller bär. Jag gjorde en bärgele som jag toppade med.

Gelétopping med bär:

  • 3/4 dl röd saft
  • 3/4 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 3 gelatinblad, blötlagda
  • 250 g blåbär

Gör gelén så här:

  • Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter i kallt vatten.
  • Koka upp saft, vatten och socker.
  • Tillsätt gelatinbladen och rör om ordentligt så att de smälter jämnt.
  • Låt svalna.
  • Fördela bären på den kalla kakan (frysta bär går bra)
  • Skeda över den avsvalnade gelén.
  • Låt stelna i kylskåp.

Tyvärr hade jag ingen plats i kylskåpet för min cheese cake så den fick stå på balkongen och kallna. Men där tog blåsten och vräkte ner min fina kaka och den gick till spillo… Snyft! 

      /Love Moma

2 svar to “BLUEBERRY CHEESE CAKE”

  1. Barbro 21 april, 2010 den 13:32 #

    Ser mycket god ut, jag hade nog kunnat äta den nedblåst direkt på asfalten

  2. momaskitchen 21 april, 2010 den 13:48 #

    Hahaha, ja, jag känner mig fortfarande lite bitter över att jag inte fick äta något av min cheese-cake!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: