DEN ÄLSKADE CHOKLAD- & ROMKAKAN

16 Apr

Momas Rom- & Chokladkaka

Den här kakan är näst intill syndigt god och ganska mäktig. Den går att frysa in om det mot förmodan skulle bli något kvar. Den är god fryst också…

Det här behöver du till kakan:

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Till Tryffelglasyren:

  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 msk socker
  • 100 gram fin mörk choklad
  • 3 msk mörk karibisk rom, t.ex. Captain Morgan
  • 1 msk smör

Så här gör du:

Gör glasyren först, då den tar flera timmar innan den stelnar.

  • Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.
  • Tillsätt honung.
  • Bryt ner chokladen i en bunke, häll över gräddblandningen och mixa med mixerstav.
  • Låt glasyren svalna innan den får stelna i kylskåpet. Rör lite i smeten då och då. Lugn, den stelnar så småning om men det tar några timmar. Första gången jag gjorde detta recept panikade jag och svängde ihop en annan kaka då jag trodde att jag misslyckats med glasyren.

Nu till kakan:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en spring-form, ca 22 cm i diameter (skaka bort överflödigt sröbröd).
  • Blanda smält smör, ägg och socker i en bunke.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao, rör ner i äggblandningen och blnada noga.
  • Grädda kakan i ca 30 min. Tryck försiktigt ner kanterna när du tar ut kakan ur ugnen.
  • När kakan har svalnat brer du på ett tjockt lager av den härliga glasyren.
  • Orkar du och vill så gör du något tjusigt chokladnät och dekorerar med. Jag är ingen hejjare på det, det flyter alltid ut och ser långt ifrån ut som något galler… Men då kan man ju sejfa med lite ätbart guldglitter!

-Ät med andakt och lite lättvispad grädde!

/Moma

6 svar to “DEN ÄLSKADE CHOKLAD- & ROMKAKAN”

  1. Barbro 21 april, 2010 den 13:34 #

    Vill ha!!!!!!!!!

  2. Barbro 21 april, 2010 den 13:36 #

    Vill ha !!!!!!!!! det som blir kvar kan lämnas i Tyresö

  3. Katarina 29 november, 2011 den 02:52 #

    Den här låter god!

  4. Kim 29 november, 2011 den 08:29 #

    Drooool. Drooooooool.
    Åh herregud, brukar inte bli sötsugen i denna arla timme, men den här kakan…

    Halvfryst chokladkaka, det är grejer det!

  5. Moma's Kitchen 29 november, 2011 den 09:49 #

    Barbro: Ursäkta sent svar, men det blev inget över (såklart!) 🙂

    Katarina: Åh, det är min favo-chokladkaka som du har hittat till! 🙂

    Kim: Jag undrade just vad det var för blött på skärmen… 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. MINI CUPCAKES & CHOKLADKAKA MED ROMTRYFFEL « Momaskitchen's Blog - 5 juni, 2010

    […] ville få med något chokladigt också så jag gjorde Den älskade choklad- och romkakan, som jag skar i mindre bitar, ca 3×4 cm, och dekorerade med mörka chokladbönor och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: