Momas Rom- & Chokladkaka
Den här kakan är näst intill syndigt god och ganska mäktig. Den går att frysa in om det mot förmodan skulle bli något kvar. Den är god fryst också…
Det här behöver du till kakan:
- 150 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Till Tryffelglasyren:
- 2 1/2 dl grädde
- 1 msk honung
- 1 1/2 msk socker
- 100 gram fin mörk choklad
- 3 msk mörk karibisk rom, t.ex. Captain Morgan
- 1 msk smör
Så här gör du:
Gör glasyren först, då den tar flera timmar innan den stelnar.
- Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.
- Tillsätt honung.
- Bryt ner chokladen i en bunke, häll över gräddblandningen och mixa med mixerstav.
- Låt glasyren svalna innan den får stelna i kylskåpet. Rör lite i smeten då och då. Lugn, den stelnar så småning om men det tar några timmar. Första gången jag gjorde detta recept panikade jag och svängde ihop en annan kaka då jag trodde att jag misslyckats med glasyren.
Nu till kakan:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en spring-form, ca 22 cm i diameter (skaka bort överflödigt sröbröd).
- Blanda smält smör, ägg och socker i en bunke.
- Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao, rör ner i äggblandningen och blnada noga.
- Grädda kakan i ca 30 min. Tryck försiktigt ner kanterna när du tar ut kakan ur ugnen.
- När kakan har svalnat brer du på ett tjockt lager av den härliga glasyren.
- Orkar du och vill så gör du något tjusigt chokladnät och dekorerar med. Jag är ingen hejjare på det, det flyter alltid ut och ser långt ifrån ut som något galler… Men då kan man ju sejfa med lite ätbart guldglitter!
-Ät med andakt och lite lättvispad grädde!
/Moma
Vill ha!!!!!!!!!
Vill ha !!!!!!!!! det som blir kvar kan lämnas i Tyresö
Den här låter god!
Drooool. Drooooooool.
Åh herregud, brukar inte bli sötsugen i denna arla timme, men den här kakan…
Halvfryst chokladkaka, det är grejer det!
Barbro: Ursäkta sent svar, men det blev inget över (såklart!) 🙂
Katarina: Åh, det är min favo-chokladkaka som du har hittat till! 🙂
Kim: Jag undrade just vad det var för blött på skärmen… 🙂