MOMAS BONDKAKOR

31 Mar

Jag tycker det är trevligt med tradition och något som vi inte ser så ofta på faten numer är småkakor, de har fått stryka på foten för de amerikanskinspirerade ”ha-i-allt-i-godisväg-kakorna” i jätteformat. Trist tycker jag, för vad är godare en  småkakor gjort på äkta smör, lite möra och frasiga på en gång… Mmm!

Så den här Påsken slår jag ett slag för småkakorna och bakar bondkakor. Just nu doftar det juvligt här hemma av nybakat och de små liven ligger nu på svalning nu för att snart packas ner till söta små påskpresenter.

Mina bondkakor gör jag på hasselnötter men det går utmärkt att göra på mandel också. Vad som däremot inte ska bytas ut när man gör småkakor är smör mot *host* avskyvärt margarin, om ni nu mot förmodan råkar ha det hemma.

Det här behöver du till ca 70 kakor:

  • 5 1/2 dl extrafint vetemjöl
  • 200 gram smör
  • 2 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl grovhackad hasselnöt

Så här gör du:

  • Hacka nötter i matberedaren
  • Tillsätt tärnat rumstempurerat smör och socker
  • Blanda ut bikarbonat med mjöl
  • Vänd ner nötsmeten i mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg, tillsätt vattnet mot slutet.
  • Dela degen i två och forma två rullar
  • Låt rullarna vila i kylen i ett par timmar/tills de är kalla.
  • Skär 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtsklädda plåtar (eller smörjda)
  • Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills de blivit gyllene.

       

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: