ÄGGLIKÖR, EGG NOG, PUNCH-DE-CREME

25 Mar

Jag har just surfat runt lite och hamnade som av en slump på TriniGourmet.com , där hittade jag recept på en juldryck från Trinidad & Tobago.

Jag tycker det är kul att upptäcka våra likheter, för det finns många fler än man tror. Men så är det kanske alltid, att likheterna är fler än olikheterna? Det är inte så konstigt att vi har många likheter med tanke på att Västindien har varit koloniserade av olika europeiska länder. Jamaicas valspråk är ”Out of many- one people”,  vilket verkligen beskriver en del av kolonialhistorian.

Nåväl, jag ska inte snöa in på det nu utan det jag skulle prata om var våra likheter inom matkulturen, eller en sådan till att börja med i alla fall och det är ägglikör. I Sverige dricker många enligt tradition ägglikör till påsken. Vi tillreder den enligt tradition på brännvin, vårt fina kulturarv.

I Trinidad & Tobago dricker man Punch-de-creme till julen, som är en ägglikör gjord på deras nationaldryck rom. Det är inte utan att känna ett visst avund jag tillkännager att deras nationaldryck är rom och vår brännvin. Jag menar, hur mycket kul saker kan man göra på brännvin? Då syftar jag inte på galna saker man kan få för sig att göra efter att ha inmundigat denna nationaldryck.

Den västindiska varianten av ägglikör, Punch-de-creme  (följ länk om du vill se recept), smaksätter man bland annat med Angostura Bitter, som kommer från Trinidad & Tobago. Det är en alkoholhaltig smaksättare gjord på en rombas och bittert barkextrakt, gentjanarot. Den har en mild smak av pomerans och kardemumma och används i många drinkar.

Klåfingrig som jag är kan jag inte låta bli att mixtra med recept och eftersom jag tycker om att låna från andra blir det mycket fusion bland mina recept. Här kommer ett recept på Momas ägglikör med en västindisk touch, en fusion av Punch-de-Creme och svensk ägglikör.

 Momas Ägglikör Carribean Style

Det här behöver du (en sats ger ca 8 dl):

  • 1 vaniljstång, gärna ekologisk
  • 10 äggulor
  • 3 dl mellanmjölk
  • 6 dl florsocker
  • 3 dl ljus karibisk rom
  • 2 tsk Angostura bitter

Så här gör du:

  • Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnor och stång i en kastrull.
  • Tillsätt mjölk, koka upp men var observant så att det inte kokar över.
  • Ta av från plattan och låt kallna. Ta bort vaniljstången.
  • Vispa upp äggulor med florsocker.
  • Tillsätt den avsvalnade mjölken, rör tills den blir helt slät.
  • Rör försiktigt ner spriten, sprit och äggvisp skall ha samma temperatur (rumstempererat) annars kan det skära sig.
  • Sila över ägglikören genom en sil och häll upp på ren flaska och förvara likören i kylskåp.

God att dricka & fin att ge bort i present!

/Moma

4 svar to “ÄGGLIKÖR, EGG NOG, PUNCH-DE-CREME”

  1. hotness 25 mars, 2010 den 18:17 #

    Trodde det var ”Out of many- We are one”?
    Damn, Rickan kanske har tatuerat fel??

  2. hotness 25 mars, 2010 den 19:15 #

    Eller så kanske det helt enkelt är så att Hotness har kommit upp i för höga crackdoser.
    Jag trodde nästan det va…

  3. momaskitchen 25 mars, 2010 den 19:58 #

    Jag är inte hundra men jag tror det är ”Out of many- one people”, kolla med Jensan hon kanske vet 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. DESSERTHISTORIA MED ÄGGLIKÖR, CHOKLAD OCH BJÖRNBÄR « Momaskitchen's Blog - 27 mars, 2010

    […] jag satte glatt igång att göra en pannacotta med ägglikör, en syrligt god björnbärskompott med en skvätt rom i samt en rustik mörk cholkadmousse som jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: