LYXIG SPENATSOPPA

22 Mar

Ibland känns söndagar så trista, specielt sådana söndagar då det blir snöoväder när vi är i sista delen av mars. Det kändes svårt att få någon matinspiration, jag hade ingen lust att laga utan bara lust att äta. Ingen frivillig har heller dykt upp vid min dörr och erbjudit sig att laga mat åt mig på lata dagar, trots att jag efterlyst det i diverse sociala medier.

Det blev till att rota i skåpen för att se vad som fanns som jag raskt kunde slänga ihop till middag. Jag hittade en skvätt grädde, vårlök, ägg och lite fryst spenat.

Men bäst av allt, jag hade en fin bit ryggfilé kvar från gårdagens middag, då sonen inte behagade äta hemma. Han föredrog visst pytt i panna med saltgurka framför pinfärsk torskfilé med ugnsbakad sötpotatis. När börjar man förstå sig på dem??

Jag passade på att laga en riktigt god sovelsoppa på mitt hittegods! För er läsare som är yngre än 60 år kan jag meddela att sovel är det man brukade kalla tillbehören till basfödan, motsatsen till potatis, ris, och pasta.

Här kommer recept på Momas Sovelsoppa:

Det här behöver du (1 port):

 • 150-200 gram färsk ryggfilé av torsk
 • 1 1/2 dl fryst spenat
 • 1/2 dl matlagningsgrädde
 • 1 dl vatten
 • 2 msk hackad vårlök
 • 1/2 msk vetemjöl+ 1 msk smör till redning
 • salt och peppar
 • 1 kvist dill samt en bit vårlök att ha i vattnet du sjuder fisken i
 • 1-2 kokta ägg

Så här gör du:

Koka upp vatten, dill och vårlök med lite salt och peppar. Sjud fisken försiktigt i ca 10 min. Ställ åt sidan.

Smält smör, vispa i vetemjöl, slå på vattnet och vispa så att det inte klumpar sig. Lägg ner den frysta spenaten samt hackad vårlök. Koka försiktigt upp så att spinaten tinar, slå på grädden. Salta och peppra. Späd eventuellt med lite mer vatten i fall soppan blir för tjock. Häll upp soppan i en djup tallrik och lägg i fisken och toppa med ägghalvor.

– Smaklig spis!

 

7 svar till “LYXIG SPENATSOPPA”

 1. Tina´s Mat 22 mars, 2010 den 11:52 #

  Det ser riktigt gott ut men spenatsoppa är tyvärr inget för mig. Jag har dock gjort två undantag i mitt liv när det gäller spenatsoppa.

  Det är när min mans gudson fyller år, han brukar önska spenatsoppa på sin födelsedag och är vi bjudna just den dagen det serveras spenatsoppa så äter jag det snällt 🙂

 2. momaskitchen 22 mars, 2010 den 16:55 #

  Spenat gör dig smart, klok gudson det där! 🙂

 3. ylva 23 mars, 2010 den 19:07 #

  Åhh, jag smäller av vad hungrig jag blir! Vilken bild! Hur kan man inte vilja äta nåt som ser ut så där?

 4. momaskitchen 23 mars, 2010 den 19:25 #

  Den var jättegod! Det kändes så lyxigt, som att bara äta det gottigaste 🙂

 5. Barbro 6 december, 2011 den 21:20 #

  Då jag förknippar spenat med den gröna sörja som bjöds i skolan är jag av den bestämda åsikten att jag inte gillar just spenat, men jag kan nog ändra mig, soppan ser ju riktigt god ut

 6. hotness 29 februari, 2012 den 17:46 #

  I brist på vårlök kan man ha scharlotte?

  • Moma's Kitchen 29 februari, 2012 den 17:49 #

   Javisst, men ha i den från början då och svetta den mjuk i lite smör 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: