MOMAS OXSVANSSOPPA MED RIOJA

16 Mar

Köttsoppa

Den här soppan hör till en klar favorit, de flesta jag känner rynkar på näsan när de först hör oxsvans, men alla har älskat den! Oxsvansen ger en jättegod mustig buljong och den är väl värd sina timmar på spisen.

Det här behöver du:

Ca 1 kg oxsvans

4 dl Rioja vin

6 potatisar, fast sort

2 morötter

1 dl tärnad rotselleri

1 gul lök

1 dm purjolök

2 dl butternut squash skurna i 2×2 cm bitar

3 vitlöksklyftor

1 tsk timjan

10 kryddpepparkorn

5 svartpepparkorn

5 vitpepparkorn

1 lagerblad

2 tsk tomatpuré

2-3 kvistar bladpersilja

ca 2 cm färsk ingefära skuren i större bitar

2 msk olivolja att bryna köttet i

1 ½ liter vatten

1 ½ tsk salt

Så här gör du:

Lägg svansen i en skål/kastrull, slå över kokhett vatten. Häll sedan bort det.

Nu kan du lätt skära bort eventuellt överflödigt fett, men skär bara bort det tjockaste fettet på utsidan av köttet. Salta och peppra köttet med svartpeppar.

Bryn oxsvansbitarna i en gryta . Skär löken i klyftor och lägg den tillsammans med vitlök som du bankat till, ingefära samt stjälkarna på bladpersiljan i grytan. Slå på vattnet, låt koka upp och skumma väl.

Tillsätt tomatpuré samt alla kryddorna och hälften av vinet. Sjud under lock på svag värme (ju svagare desto bättre) i 4 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt och genomkokt.

Medan köttet kokar mört kan du förbereda och tärna sellerin samt skära potatis och morot i bitar, låt de ligga i kallt vatten i väntan på att åka ner i grytan. Skär även butternut squash och purjolök och lägg de i en skål för sig, då de har kortare koktid än potatis och morot.

När köttet är mjukt och genomkokt kan du, om du vill, ta ur det ur grytan och skära loss köttet från benen och antingen bara lägga tillbaka köttet eller både kött och ben. Jag låter för det mesta köttet vara kvar på benet, det beror lite på storleken på köttbitarna och hur många som ska äta.

Finhacka bladen på persiljan och lägg i det tillsammans med potatis, morot och resten av vinet. Låt koka ca 10 min och lägg sedan i butternut squash och purjo. Smaka av och salta och peppra extra i fall så önskas.

 – Färdig att åtnjutas, gärna med resten av Riojan!

4 svar to “MOMAS OXSVANSSOPPA MED RIOJA”

  1. ylva 16 mars, 2010 den 17:01 #

    Jag smäller av vad god den är! Måste erkänna att jag var lite skeptisk första gången jag skulle smaka, men det var sann njutning.

  2. momaskitchen 16 mars, 2010 den 21:29 #

    Tack, vad kul att höra! 🙂

  3. Lotta i Två Små Kök 16 september, 2012 den 21:58 #

    Inlägget hamnade i min kronologiska blogglista längst ner eftersom det publicerades för två år sen? Fast det gör ju inget så gott som det här verkar men har det blivit knas på datumvisningen? Fast att köpa 1 kg oxsvans sitter nog långt inne för mig. Konstiga hangups med vissa råvaror…

    Ha en bra vecka, Moma!

    • Moma's Kitchen 18 september, 2012 den 20:11 #

      Helt korrekt, men så tog jag bort en bild som inte funkade längre och då uppdaterades inlägget 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: