MOMAS SURDEGSBAGUETTER MED 4-KORNSKROSS

14 Mar

De här baguetterna är goda att servera till soppor och grytor. När jag serverar de till soppa brukar jag göra med Vitlök, tomat- och örtfyllning, se receptet längst ner i inlägget. Det är lite meck, men väl värt besväret!

Det här behöver du dag 1:

¼ jäst

4 ½ dl vetemjöl

3 dl vatten

1 ½ dl 4-kornskross som du kokat till en gröt med 1 ½ dl vatten.

2 tsk salt

Så här gör du dag 1:

Koka en gröt på kornkross och vatten, låt svalna.

Värm 3 dl vatten till 37 grader, blanda ut jästen i vattnet tills jästen löst sig.  Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen i ca 10 minuter på låg hastighet i hushållsassistenten eller med elvisp.

Lägg degen i en bunke och förslut väl med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Det här behöver du dag 2:

½ pkt jäst

2 msk honung

1 tsk salt

Ca 1 ½ liter vetemjöl

Så här gör du med deg nummer två:

Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen, tillsätt honung och salt. Tillsätt degen från dag 1, vispa till en jämn smet.  Häll i mjölet, lite i taget så att inte degen blir för tjock, den ska vara ganska lös.

Låt degen vila i ca 2 timmar på dragfri plats.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, och knåda den försiktigt. Dela den i 6 lika delar och forma den till baguetter, jag brukar vrida mina så de ser ut som lantbaguetter.

Ibland gör jag vitlök, tomat- och örtbaguetter. Om du önskar att göra det så rullar du ut degen så det blir långa som baguetter. Sedan kavlar du ut dem och brer på ört- och vitlökssmör. Sedan rullar du ihop så att det blir ungefär som när du bakar bullar, en lång rulllängd. Lägg längderna på plåt med pakplåtspapper och vrid dem runt så att de bildar vridna längder.

Låt jäsa på plåt i ca 1 1/2 timme.  Spruta baguetterna med lite vatten med hjälp av en blomspruta och strö över lite flingsalt innan du kör dem i ugnen.

Grädda i 270 grader, ca 10-12 minuter, tills de har fått färg. Låt svalna på bakgaller.

 

 

Här kommer recept på min vitlök, tomat- och örtfyllning:

50 g smör         

2 vitlöksklyftor

2 krm salt

2 msk olivolja

10 mjuka soltorkade tomater (det brukar vara halvor)

1 dl färsk basilika eller ½ dl färsk bladpersilja

Mixa  allt till en slät massa.

– Lycka till!

2 svar to “MOMAS SURDEGSBAGUETTER MED 4-KORNSKROSS”

  1. Tina´s Mat 14 mars, 2010 den 13:12 #

    Denna fyllning måste jag prova!

  2. momaskitchen 14 mars, 2010 den 13:21 #

    Den är super. Jag brukar servera det här brudet på buffébord. Det är perfekt eftersom man inte behöver smör och ost till. Det blir jättegott bröd att göra smarriga varma dagen-efter-mackor på också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: