Recept på Moma’s Ost- och lökpaj

4 Mar

Ost- och lökpaj, perfekt till buffébordet eller som plockmat skuren i tunna skivor.

Det här behöver du:

2 ½ dl riven stark ost, t.ex. Västerbottenost

3 gula lökar 

3 ägg

2 dl mjölk

125 g rumstempererat smör (samt 2 msk till att steka löken i)

En skvätt olivolja

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

2 msk vatten

½ dl grädde

1 tsk torkad timjan

1 knapp tsk socker

Salt

Nymald svartpeppar

Så här gör du:

Pajdeg

Blanda snabbt ihop mjöl, smör och vatten till pajdegen. Låt vila en stund i kylen, helst i minst en timme. Annars är risken att degen kasar ner från pajformskanten när du kör den i ugnen.

Fyllning

Dela löken i halvor och skär den i tunna skivor. Stek löken mjuk i 3 msk smör och en skvätt olivolja. Salta, sockra samtkrydda med timjan. Vispa ägg, grädde och mjölk försiktigt med en gaffel.  Salta och peppra efter smak.

Tryck ut ett ganska tunt lager av pajdegen i en pajform, gärna av teflon. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Fördela den stekta löken jämt i pajskalet, slå sedan över äggstanningen och strö till sist över osten.

Grädda pajen i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 35-4o minuter, eller tills äggstanningen har stannat av och pajen fått en gyllenbrun färg.

Ps. Man kan byta ut den stekta löken mot te.x. stekta kantareller, eller finskuren stekt bacon om man vill variera sig eller beroende på vilka andra rätter man serverar på buffén eller som plockmat.

Lycka till!

 

Ett svar till “Recept på Moma’s Ost- och lökpaj”

  1. sis 5 mars, 2010 den 22:33 #

    Vrålgod paj! Kommer garanterat ätas igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: