Out of many we are one

1 Mar

Jag har många systrar, varav två är älskade blodssystrar och resten invalda. Åsoa är min invalda själasyster och vi brukar ses över familjemiddagar. Mest hemma hos mig och oftast bara hon och jag, som vår egna lilla familj.

Jag mailade i veckan och frågade vad hon ville äta. Senast vart det västindiskt så jag tänkte att det kanske var time för lite Svenne Banan, med söndagsstek och pressgurka. ”Nä, det känns kött, jag är mer för vego just nu…” fick jag till svars. Så det blev vegolasagne. Både jag och sonen föredrar den här vegolasagnen framför en med bechamelsås och köttfärs. Det är lite kul med tanke på att han annars inte är förtjust i vare sig spenat eller keso.

Det här receptet, eller en variant av det, gjorde jag för första gången på sonens dagis under en fixardag. Jag fixde i köket med en annan dagismamma som styrde köket med järnhand.  Jag hade noll att säga till om- men det blev ju gott ändå!

Det här behöver du:

Lasageplattor

2 burkar hela/krossade tomater

3 msk olivolja

4 msk tomatpuré

3  msk balsamico vinäger

4-5 vitlöksklyftor

salt

chiliflingor/färsk chili

Nymald svartpeppar

Någon torkad örtkrydda. Jag gillar salvia men det går med basilika, oregano eller vad du nu föredrar att krydda din tomatsås med.

200 g riven valfri ost

1 stor burk keso

550 g fryst bladsspenat

240 g Mozzarellaost

2 msk socker

Gör så här:

Under tiden du tinar spenaten gör du tomatsåsen.

Tomatsås:

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. När oljan är varm fräser du tomatpurén på så sett frigörs aromer ur tomatpurén och du får en kraftigare smak på tomatsåsen.

Pressa eller hacka i  2-3 vitlöksklyftor samt chili, ha i örtkryddor, salt, socker, vinäger, svartpeppar. Jag hade mellan 30-40 drag med min kvarn, jag vet inte exakt hur mycket det blir. Slå på ½-1 dl vatten. Koka upp såsen. Vrid sedan ner värmen så att såsen får småsjuda i minst 30 min med lock. Blir såsen för vattnig lyfter du av locket en stund och låter såsen reducera så att den blir lite tjockare.

Blanda vegofyllningen:

Keso, riven ost, tinad och urvattnad bladspenat. Tillsätt 2 klyftor pressad vitlök samt salt och svartpeppar efter smak.

Lägg lite tomatsås så att det täcker botten på en ugnsfast form, lägg sedan ett lager med lasagneplattor, lägg på vegofyllning, varva sedan lasagneplattor vegofyllning tills fyllningen är slut. På det översta lagret lasagneplattor häller du över tomatsåsen, det kommer rinna ner på sidorna så att pastan har något att koka i. Kör lasagnen i ugnen enligt anvisningen på lasagnepaketet. Jag brukar ta ut min lasagne ca 10 minuter före anvisningen och låta den stå till sig i ca 10 minuter för att suga upp mer vätska, är det fortfarande vätskigt så kör jag den ca 10 minuter till.  När det är ungefär en kvart före lasagnen är klar lägger jag på skivorna av mozzarellan.

Servera lasagnen med en stor härlig sallad & vinegrettdressing!

Ät & Njut!

/Moma

2 svar till “Out of many we are one”

  1. Ellen 1 mars, 2010 den 20:57 #

    Mmmm vad gott det ser ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: