PEPPER POT MOMA’S STYLE

28 Feb

Pepper Pot är i särklass min favoritsoppa, fantastisk mustig och näringsrik soppa, där chili och ingefära ger mycket smak. Jag gjorde min Pepper Pot efter Levis Roots video-recept första gången, men då missade jag att han hade cocosmjälk i sin. Jag gör fortfarande min soppa utan cocosmjölk, då jag inte vill dämpa eller runda av de fantastiska smakerna som alla kryddor och grönsaker ger.

Pepper Pot Moma’s style

Det här behöver du:

  • 500 g nötbog/högrev
  • 1 gul lök
  • 5 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • ½ butternut squash
  • 1 sötpotatis
  • 2 små gröna matbananer (kallas även green bananas eller figs) eller 1 matbanan (plantain), om jag får tag i dem, de är inget måste.
  • ½ paprika
  • ½- 1  dl fryst bladspenat
  • 3-4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2-3 msk finhackad färsk ingefära
  • 4-5 kvistar koriander
  • 3-4 kvistar bladpersilja
  • 6-8  kryddpepparkorn
  • ½ msk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 hel chili/annan valfri pepparfrukt, i Västindien använder man Scotch Bonett, men det går inte att köpa i Sverige så du tar den sort du gillar.
  • 1  ½  l buljong
  • Till dumplings: 1 ½  dl mjöl + vatten. Det är inget måste med dumpligs i soppan, kött och grönsaker ger tillräckligt för att mätta. Men vi gillar dumplings, som är en traditionell västindisk basmat, lite som pasta.

Så här gör du:

Skär köttet i småbitar, tärna rotsellerin i lika stora bitar.Skär löken i halvmånar. Finhacka ingefära och vitlök och bryn allt detta och slå sedan på buljongen och låt koka upp.

Tillsätt hälften av koriandern och bladpersilja (tillsätt resten strax före servering), kryddpepparkorn, timjan samt en hel chili eller annan pepparfrukt, men se till att den inte går sönder under kokningen, då är risken att det blir för starkt.  Salta och peppra efter smak (jag använder bara svartpeppar från kvarn).

När köttet är mört lägger du i potatis och morötter och kokar i cirka 10 minuter, sedan tillsätter du resten av grönsakerna.

Om du vill ha dumplings i din soppa så gör du degen till dem, häll på lite vatten i tagen och knåda degen smidig. Den ska vara lite hårdare än bulldeg, som den är före jäsningen.

Rulla smala sopp-dumplings, ungefär 3 cm långa och lägg ner dem en och en i grytan. De är klara när de flyter upp till ytan, ca 10 min.

När soppan kokat klart lyfter du försiktigt ut den hela chilifrukten. Önskar du starkare soppa hackar du i chilin och har i den, var försiktig med kärnorna, det är där den mesta av styrkan sitter. Du kan servera den vid sidan, till de som önskar lite mer drag.

Smaka av, salta och peppra efter önskemål. Lägg i resten av koriandern och bladpersiljan samt bladspenaten 5 min före servering.

 

-Ät & njut! 

/Moma

9 svar to “PEPPER POT MOMA’S STYLE”

  1. @Spisat 3 april, 2011 den 19:58 #

    *Gillar!!*

    • momaskitchen 3 april, 2011 den 20:32 #

      Jag kan varmt rekommendera den, det finns bara en risk… och det är att man föräter sig:-)

      Jag gjorde den senast igår, fast med cassava och vanlig pumpa, och inga matbananer, superlicious!

  2. Lena 3 april, 2011 den 21:14 #

    Hungrig igen! Mums!

  3. Birgitta Höglund's Mat 4 april, 2011 den 06:33 #

    Njutbart! Härlig blandning av rötter och kryddor, kan tro att den blev mycket smakrik.
    Får titta vidare, ser ut att finnas mycket gott här, första gången jag hittade hit via Alma 🙂

    • momaskitchen 4 april, 2011 den 11:14 #

      Birgitta: Åh, allas våran Alma, hon är fin hon! Hoppas du hittar något du gillar här! 🙂

  4. Plommonet 2 april, 2013 den 21:05 #

    Did and done (minus paprika, som jag glömde och matbanan, som jag inte hittade)! Otroligt god, vilket är ett bra betyg från en somngenerellt inte är särskilt förtjust i soppa. Fin utmaning, tack! =D

Trackbacks/Pingbacks

  1. SÖNDAGSMIDDAG « Momaskitchen's Blog - 24 oktober, 2010

    […] på middag så jag har anledning att baka chokladkakan. Till middag ska jag laga en mustig och god Jamaican Pepper Pot- Moma’s Style! Om det blir någon energi över kanske jag snor ihop lite bröd till det […]

  2. En karibisk julafton i det röda köket | pickipicki - 22 december, 2012

    […] och karibienlänkarna Johan julkorv Min sista-minuten-sill med senap och pepparrot Karibisk kycklingsoppa Romkaka med lingongrädde Punch de […]

  3. Dan före doppare dan « - 23 december, 2012

    […] julkorv, Johans stekta inlagda strömming Tinas sista-minuten-sill med senap och pepparrot Karibisk kycklingsoppa Karibisk romkaka med lingongrädde Karibisk juldryck, Punch de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: