BACONLINDAD PANNBIFF MED KANTARELLSÅS

22 Sep

Höstmat

Det är trevligt med de svenska årstiderna, varje årstid har sin plats i köket och vad passar bättre i köket än kantareller nu när hösten har gjort entre?

Jag utlovade pasta med kantarellsås för en tid sedan. Men det bidde ingen pasta och kanarellsås, det bidde pannbiff med potatismos och kantarellsås i stället och det vart väldigt gott!

 

 

Kvällens middag:

Baconlindad pannbiff med potatismos, harry couvert och kantarellsås

Det här behöver du (2-3 pers):

  • 4 skivor bacon
  • 400 g köttfärs
  • 1 liten gul lök, grovriven
  • 1/2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm grovmald svartpeppar 
  • 4 msk skorpmjöl
  • ca 0.75 dl vatten
  • Smör och olivolja att steka i

Så här gör du:

  1. Häll i skorpmjöl och vatten i en bunke, tillsätt salt och peppar och blanda om.
  2. Tillsätt köttfärs och lök, blanda om allt till en jämn smet och rör till sist i ägget.
  3. Forma till 4 st biffar, skölj händerna i kallt emellan så fastnar inte köttfärsen på händerna.
  4. Bryn biffarna på medelvärme i lite smör. Låt dem sedan gå klart i 175 grader i ugnen (ca 15 minuter) efter du har lindat in dem i bacon.

Potatismos

  • ca 6 potatisar, mjölig sort
  • 20 g smör
  • 1 1/2-2 dl mjölk
  • Salt
  • Nymald svart- och vitpeppar
  • (muskot)
  • (1/2 äggula)
  1. Koka potatisen i saltat vatten och ånga av den några minuter. Mosa potatisen med potatisstomp (heter det så..?), elvisp, eller pressa den med en potatispress. Tillsätt mjölk och smör som du värmt, samt salt och peppar. Vispa moset fluffigt med elvispen. Tillsätt gärna äggula mot slutet.

Kantarellsås

Jag gjorde inte så mycket sås då jag serverade dt till potatismos. Vill man, så kan man ju alltid dubbla receptet.

  • 1 näve kantareller
  • 2 msk smör + 1 msk smör till redningen
  • 1/2 msk mjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 dl grädde
  • salt och peppar
  • Spadet från biffarna
  1. Fräs kantarellerna i smör tills det knäpper lite om dem. Red med 1 msk smör samt mjölet, som du vispar i , slå på mjölk och grädde medan du vispar så att det inte klumpar sig. Salta och peppra. Vispa även ner stekskyn du får från bacon och biffar som varit i ugnen. 

Tips: Servera gärna med rårörda lingon och grönsaker!

-Smaklig spis!

/Moma

Ett svar to “BACONLINDAD PANNBIFF MED KANTARELLSÅS”

  1. veronica 22 september, 2010 at 13:38 #

    mumma! ser hur gått ut som helst:) du ær så duktig kæra du<3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 35 andra följare

%d bloggers like this: